90-сет години по-рано…
Преди 90-сет години, на 18 септември 1932г. „Шипченски Сокол““, предшественик на „Спартак““ Варна, се изправя срещу „Славия““ София във финален мач за определяне на шампиона на България по футбол.

„Соколите” се налагат над столичния тим с 2:1 след продължения, като попаденията за успеха вкарват легендите на клуба Иван Найденов и Илия Булашев. Само три дни след този успех, привържениците на „соколите” организират грандиозно посрещане на своите любимци. Хиляди варненци се стичат на гарата да посрещнат футболистите, които са понесени на ръце. 1932г. е паметна година в историята на синьо-бяла Варна.

Освен най-голямата си и до днес победа, „соколите” претърпяват и една от най-тежките загуби в своята повече от 100-годишна история. На 14 януари 1932г., най-добрият футболист на тима, Жечо Тунчев, си отива от този свят, едва на 21 години.
Защото помним историята и уважаваме георите на клуба!

Сезон 2022/2023 е възможност да си припомним един от най-успешните периоди в историята на клуба, както и героите на историческата 1932-ра година. Годишнината ще бъде отбелязана чрез изработката на серия от колекционерски билети, съпътстваща всеки един от домакинските двубои на „Спартак” от предстоящия сезон. Чрез тях и различни други активности ще бъдат почетени всички онези играчи и деятели, донесли във Варна шампионската титла на България.

/очаквайте скоро и вестник „Спартак“, където може да прочетете повече за славната история на клуба/

 

 

Добави коментар

Вашият и-мейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *.

Приемам Privacy Policy