Футболистът на Спартак Варна Александър Александров получи покана за Юношеския национален отбор до 17 г. за участие в предстоящото Европейско първенство в Израел. Финалите на надпреварата на Стария континент са между 16 май и 1 юни. Това е първа повиквателна за националния отбор за надеждата на „соколите“. Старши треньор на Юношеския национален отбор до 17 г. e Йордан Петков, а „лъвчетата“ са в тежка група с отборите на Франция и Нидерландия.

За последно Спартак Варна е имал представител в престижна надпревара от такъв ранг през 1987-ма година в лицето на Димитър Трендафилов, който е и треньор на Александър Александров.

Александър Александров и Димитър Трендафилов разказаха повече за работа и подготовката на специална пресконференция, организирана дни преди националът да се включи към лагер-сбора на представителния тим на България до 17г., от 3 до 14 май в НФБ „Бояна” в София.

Кой е Александър Александров?

От 5 г. тренирам във фК „Спартак” Варна. Висок съм 176см, тежа около 62 кг. Чувствам се най-добре на позиция ляво крило или като централен нападател. В рода ми само баща ми е играл футбол, но не на професионално ниво. Той също се казваз Александър Александров.

Чувствам се готов за националния отбор. Не познавам никой там, тепърва ще се опознаваме със съотборниците ми. Нямам притеснения от това, което ми предстои, по-скоро е адреналин. Искам да благодаря на всеки един от моите съотборници от Елитната група в Спартак Варна, защото без тях това нямаше да се случи. Безкрайно съм щастлив, че ще бъда на Европейското в Израел.

Сбъдната мечта ли е влизането ти в националния отбор на България и участието в толкова голям форум – Европейско първенство?

За националния отбор само си мечтаех, наистина. Малко изненадващо ми дойде тази покана за участие в националния отбор, но е шанс да съм рамо до рамо с най-добрите в България. Това е шанс за мен самия, за да видя на какво ниво съм спрямо футболисти от други държави в Европа.

Имал ли си до момента други повиквателни за участие в националния отбор?

Досега не съм имал повиквателна за нито една гарнитура на националите.  Не очаквах, пак казвам и бях изненадан, но ще дам всичко от себе си, за да представя подобаващо своите треньори, Спартак и България на предстоящото Европейско първенство в Израел.

Какво е удовлетворението като треньор и като последния представител на ФК „Спартак” Варна, играл на Европеско първенство?

Димитър Трендафилов:

Аз това го прием като признание за клуба, за играча, за мен като треньор. Естествено главната причина за този успех са трудът и качествата на футболиста. Може би, по-важното е да потърсим отговор на въпроса как се е стигнало до тук.

Трябва да призная, че в момента отошението на ръководството на ФК „Спартак” Варна към младите футболисти е много радващо за мен и за колегите ми. Личи си как те всячески искат да предоставят добри условия за тренировки в Академията, за да се случват тези успехи.

Искам да изкажа огромната си благодарност към президентите на клуба Асен Миланов и Павлин Николов, които правят добре обмислени и правилни крачки, за да стигнем лека полека до онова високо ниво, към което се стремим.

Като започнем от базата, която се прави. Сами знаете какво означава една такава голяма стъпка за развитието на бъдещите футболисти. Те направиха така, че ние да участваме в Елитна група, а следващата стъпка, която според мен беше гениален ход, бе участието на ФК „Спартак” 2 във В група. Това е преходът на юношите към мъжкия футбол. Не на последно място искам да благодаря и за инициативите, които предприема координаторът на Академия Спартак Варна, Миша Милошевич. Той е в основата за добрата комуникация и взаимодействието между ДЮШ, мъжкия отбор и ръковдството, което до скоро липсваше. Имаме и новина – шестима футболисти от Елитната група от следващия сезон ще бъдат част от разширения състав на мъжкия отбор, това предим минути им каза в съблекалнята старши треньорът на мъжкия отбор Васил Петров. Това е завръщане в бъдещето. Започва да се случва онова, към което се стремим – захранване на мъжкия отбор с юноши на клуба и ще се случи, вярвам в това.

Добави коментар

Вашият и-мейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *.

Приемам Privacy Policy