Евгени Найденов, добре познат на футболната общественост като мениджър и наблюдател у нас, бе в морската столица по покана на ФК „Спартак“ Варна, в ролята си на човек, който се опитва да подобри качеството на футбола у нас чрез различни способи. Един от тях е иновативна методика за работа на треньори и футболисти – SenseBall, част от белгийската програма CogiTraining. 

Евгени Найденов сподели впечатленията си относно начина, по който се работи с подрастващите у нас. Той е уверен, че в бъдеще българските футболни школи ще продължат да създават таланти, въпреки трудностите и модерните технологии, които отвличат вниманието на подрастващите от спорта. Според Найденов все повече клубове откликват на иновациите във футбола, което е радващо. „Трябва да си гъвкав в тези времена, за да завладееш вниманието на децата в този спорт“, категоричен е Евгени Найденов.

SenseBall е една нова методика, която подобрява бързината, мисълта и координацията. Тя е само част от брънката, зад която е застанал Евгени Найденов като кауза за подобряването качеството на българския футбол още в най-ранна възраст.

Евгени Найденов разказа още за самата методика и за ползите от нея за всички футболисти и треньори в специално интервю за клубния сайт на ФК „Спартак“ Варна. 

Разкажете повече за тази методика, от къде идва и кои клубове вече работят по нея?

SenseBall е част от методиката CogiTraining, която е белгийска. Техниката е внедрена в доста клубове по света, последният, от които е испанският „Севиля”. 80% от белгийските школи я използват от 7-8 години и тя работи с много добри резултати. От скоро въведохме тази техника и в България, в един тренировъчен център в София (Sofia football Lab). Там вече се работи от 4 месеца по нея и резултатите са налице. Нашата цел оттук нататък е да предадем тази техника на клубовете в България, да започнат да я прилагат, за да имаме и високите резултати, които всички футболни хора очакват в бъдеще.

SenseBall е програма, подходяща за всички възрастови групи. Специфичното при нея е, че се работи с определена насоченост с различните възрастови групи. Ако трябва да обобщим най-големите предимства на методиката са: изграждането на по-добър усет към топката, по-добра техника, подобряване на координацията, на ритмичността, на хармонията горни и долни крайници, също така помага много за работа с неудобния крак. По този начин се изграждат, модерният термин е амбидекстрални футболисти, които играят и с двата крака. Всички тези неща правят от SenseBall, в частност и от CogiTraining като цяло един способ на работа, който значително помага на футболистите в различните възрастови групи.

От коя възраст е подходяща работата с тази методика?

7-8-годишни, тъй като това им помага да разчитат летежа на топката, да имат достатъчно докосвания на топката, за правилна постановка на тялото как да се подходи към топката. Знаем, че всичко е в повторенията, в момента няма уличен футбол, той изчезна. Едно време именно уличния футбол захранваше с таланти. Поради много причини и заради модерните технологии това сега го няма. Тогава децата ритаха топка срещу стена, сега това го няма, но ето, че идват нови методики като SensBall, едно увлекателно и модерно решение, което наваксва тази липса.

Топката от SenseBall различна ли е за отделните възрасти?

Еднаква е, тя е номер 3. Когато си изградим навици, да играем, да я намираме с правилната част на ходилото. Когато децата играят в малките набори с топка – номер 4, съответно мъжете с номер 5, се изграждат едни правилни навици. Така че, тя е стандартна за всички,  но ползите й определено са налице. Лично аз съм видял, че тази методика работи при немалко деца в София, които вече играят с два крака еднакво добре.

Има ли интерес към методиката от страна на клубовете в България?

Да, преди дни бяхме в Свищов. Направихме няколко презентации в София. Представихме методиката и в Лудогорец (Разград), в Дунав (Русе), а днес я представяме на треньорите в „Спартак” Варна. Продължаваме презентациите по градовете в страната. Другата седмица сме в Северозападна България – Видин и Враца, а в края й – на Локомотив (Пловдив).

Добави коментар

Вашият и-мейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *.

Приемам Privacy Policy