Капитанът на „соколите” Янчо Андреев и пътят му до „Спартак” Варна

Янчо Андреев е родом от Добрич. Започва първите си стъпки във футбола от местния „Добруджа”. Като много малък го забелязват от школата на ПФК „Черно море”, където минава през всички юношески гарнитури и мъжкия футбол в „А” – група. Пътищата на Янчо Андреев и „Черно море” се разделят в един момент и той става част от втородевизионния ФК„Калиакра” Каварна, където остава един сезон. Получава предложение от Турция и играе в местен тим, след което отново се завръща у нас. Преминава през отборите на „Миньор” Перник и „Бистрица” София. Отново следва период на игра зад граница – в Англия, ново завръщане в родния „Добруджа” и така до влизането в състава на „Спартак” Варна.

Млад и амбициозен отбор виждаме в лицето на футболистите от „Спартак” Варна. Като капитан на отбора, Вие сте този, който балансира и носи спокойствието в редиците. Задачата на капитана е да създаде спокойствие в отбора по време на мач и вътре в съблекалнята. Успявате ли?

Да, отборът е много млад и амбициран. Радващото е, че всички отбори се оплакват от младите момчета, но за разлика от тях, нашите млади футболисти са много талантливи. Ако продължават в същия дух, си мисля, че с годините ще достигнат онова ниво, до което всеки един футболист се стреми да достигне. Наблюдавам ги всеки ден и смятам, че с много труд и много работа рано или късно успехът ще дойде.

През годините съм добил малко или много опит, който мога да предам на младите момчета в отбора. Друг е въпросът дали те искат да попият от него. За момента виждам, че всеки един от футболистите се раздава на максимум. То е показателно и с резултатите на „Спартак” Варна.

Феновете ви се радват по време на мачовете, съпреживяват победите и загубите с вас. Какво обаче не знаят за атмосферата вътре в отбора – същата ли е като тази, която демонстрирате на терена – разбирателство и дори приятелство?

Отборът ни е много емоционален, духът е винаги приповдигнат. Отборът е много сплотен, момчетата са добри и възпитани. Старши треньорът Васил Петров има голяма заслуга за тази атмосфера вътре в съблекалнята. Главно и заради него сме на тази позиция в класирането в момента, защото е важно колективът да е добър, като се започне от персонала в клуба до футболистите, ръководството и феновете. Вижда се, че сме едно голямо семейство. Може би и заради това се случват по този начин нещата със „Спартак” Варна до момента.

Имате ли усещането, че играете в отбор от „А”- група, а не в отбор от „Б”- група?

Имам усещането, че отборът ни е много добре окомплектован и добре подготвен, готов да играе професионален футбол. За момента обаче мислим за „Б” – група, имаме още много работа да свършим. Дано напролет да се поздравим с така жадувания успех за нас и за феновете на „Спартак” Варна.

Ако погледнем назад към изминалите мачове през този полусезон, можем ли да кажем, че изиграхте по-силни срещи дори от тези в „А” – група?

Да, много от хората, които са около отбора, хората отстрани и изобщо във футбола са на мнение, че нашите мачове са на ниво „А” – група. Това само може да ни радва и да ни мотивира да работим в правилната посока и в същия дух. Да си пожелем напролет да играем в „А” – група.

До края на този полусезон остават още четири срещи. Как ще се развият те според Вас?

Да, четири срещи остават, тъй като „Нефтохимик” Бургас прекрати участието си във Втора футболна лига.

Няма лесни съперници, важна е нагласата за всеки мач. „Спартак” Варна излиза във всеки мач пределно мобилизиран и за победа. Важното е да останем здраво стъпили на земята. Това се опитвам да обясня на всеки един от футболистите в отбора, главно на по-младите. Това е и моята роля като капитан. Не бива да летим из облаците. Тепърва ни предстои много работа да свършим, за да се поздравим с победата, която всички жадуват. Слава Богу всички в отбора са здрави, надявам се във всеки оставащ мач да излизаме както досега и да си свършим работата по най-добрия начин.

Имате ли наблюдения върху ДЮШ в „Спартак” Варна? Детската академия е онова място, в което се „извайват” талантливите футболисти, които един ден да защитават емблемата „Спартак” Варна.

Смятам, че в ДЮШ на „Спартак” Варна се работи по правилен начин. Като знаете преди известно време бе привлечен нов кадър в школата, който координира всички гарнитури. Той е бивш футболист, всеки го познава – Миша Милошевич. С неговия опит и като треньор ще допринесе за изграждането на една добра структура за израстването на младите футболисти. Няма какво да се лъжем – това е бъдещето на „Спартак” Варна. Занапред те ще радват феновете ни. Така че, ако всяко едно звено в клуба продължава да работи в правилната посока и за каузата „Спартак” неминуемо успехите ще дойдат рано или късно.

При младите надежди от Академията, а и във втория отбор на „Спартак” Варна виждате ли таланти? Имате възможност да тренирате с част от тях.

Има такива момчета, които искрено се надявам с времето да получават шанс да идват при нас, да играят мъжки футбол. Знаете, че разликата между юношески и мъжки футбол е голяма.  Част от момчетата от втория ни отбор са тренирали с нас, те са част от нашия отбор, но играят за дубъла. С времето се надявам все повече от тях да получават шанс за първия отбор на „Спартак” Варна. Пожелавам им го от сърце.

Добави коментар

Вашият и-мейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *.

Приемам Privacy Policy