„Първа копка” за изграждането на два нови футболни стадиона бе направена на СК „Локомотив“ във Варна. Съществуващият вече там стадион също ще бъде реновиран. Това съобщиха президентите на ФК „Спартак“ Варна Павлин Николов и Асен Миланов. Всъщност това ще бъдат две игрища – едно с естествена и едно с изкуствена трева. Клубните президенти символично дадоха старт като счупиха бутилка шампанско за началото на строителните дейности. Това стана в присъствието на кмета на града Иван Портних, на зам.-кмета Пейчо Пейчев, началникът на сектор ПСД на РДПБЗН – Варна, главен инспектор Стоян Стоянов, футболисти от Академия „Спартак“ Варна, представителния мъжки тим, ръководство, треньори, родители, спортни деятели и други гости.

Средствата за изграждането на новия стадион се осигуряват изцяло от спонсорите на клуба, които са категорични, че двата терена ще бъдат изграден до един месец.
Основният стадион на територията на СК „Локомотив” ще бъде реконструиран за сметка на средтства от местния бюджет на Община Варна и също ще бъде готов до средата на месец май.

Президентите на ФК „Спартак” Варна,  Павлин Николов и Асен Миланов дадоха интервю за клубния сайт веднага след официалната церемония по началото на строително-ремонтните дейности:

Стартирате един дългоочакван за футболната общественост проект. В какъв срок и какво ще се случи на СК „Локомотив”?

Павлин Николов: От доста време имахме желание да оправим двата терена, които са с естествена настилка. Чакахме много време, наистина и решихме да инвестираме собствени средства, за да може да се случат нещата, тъй като към момента в ДЮА „Спартак” Варна имаме 300 – 350 деца, а желанието ни е броят им да достигне 700 – 800 до края на лятото. Към момента нямаше никаква възможност тук за нещо подобно. Терените за съжаление са в окаяно състояние. Поставили сме си цел за тези две игрища – единият терен ще бъде с естествена настилка. Там ще бъде изградена поливна система и всичко, което е необходимо. Другият терен ще е с изкуствено тревно покритие. Като срок мисля, че ще успеем да приключим с ремонтните дейности по двата терена. Ориентировъчната дата е около 9 май 2022г. Направили сме организацията, не чакаме никакво финансиране, вадим си парите от джоба, както се казва. Няма да имаме проблеми с финансирането. Това ще даде един друг, по-сериозен облик на целия стадион „Локомотив”, което е една голяма стъпка за развитието на ДЮА на „Спартак” Варна.

Колко и какви ще са стадионите в СК „Локомотив”?

Асен Миланов:  Стадионите са със стандартни размери по изискванията на УЕФА. Двата терена ще са на разположение изцяло на ДЮШ и за тренировки на мъжките ни отбори.

Павлин Николов:  Относно основният терен на СК „Локомотив”, за него финансирането ще е изцяло от Община Варна. Средставата за ремонта му са предвидени в бюджета на местната хазна. Смятам, че съвсем скоро, до седмица – две, ще започнат строително-ремонтните дейности и там. Реално основният терен е подготвен отгоре, само ще му се смени настилката, отново с изкуствена трева. Би трябвало по едно и също време да приключат ремонтите на трите терена. Сериозна е тази стъпка в спортно-техническо отношение. Както знаете в момента играем мачовете на ДЮА на „Спорт палас”, тренираме на терена в Оброчище, което първо, че затормозява целия процес и второ излиза доста сериозен финансов разход.

Безспорен лидер в развитието  на детско-юношеския футбол в региона е ПФК „Лудогорец” Разград, както по количество и качество на деца, така и по отношение на спортна база. Ще има ли същото самочувствие Академията на “Спартак” Варна, след като стане факт новата спортна инфраструктура, която се гради на „Локомотив”?

Павлин Николов: Това ни е желанието. Имаме точно такива амбиции. Преди 4-5 месеца открихме закритата футболна зала на „Спартак”. В зимния период бяхме длъжни да осигурим такова място за тренировки на най-малките деца от школата. За тези няколко месеца, в които тя функционира, смело можем да кажем, че работи на пълни обороти. Осигурили сме тренировъчен процес на закрито за децата от школата, а сега работим и по осигуряването на терени на открито, които ще станат факт съвсем скоро.
Посоката, в която вървим е правилна и да, мисля, че с изграждането на спортните бази на „Спартак” Варна ще имаме самочувствието, което един голям клуб заслужава. Дължим го на бъдещите поколения и на сега трениращите във ФК „Спартак” Варна футболисти.

Добави коментар

Вашият и-мейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *.

Приемам Privacy Policy