През 1945 г. “Шипченски сокол” се обединява с “Левски” и  “Радецки”, под името “Спартак”. Същата година, както и през 1946г. “Спартак” е полуфиналист в Държавното първенство. През 1948 г. “Спартак” за трети път е полуфиналист в Държавното първенство. През 1955 г. “Спартак” се класира на трето място в първенството. През 1961 г. “Спартак” е финалист за националната купа. На четвъртфинала варненци отстраняват “Левски” София с 1:0 като гост, а на полуфинала – “Ботев” (Пловдив) с 2:1 като домакин. Същата година “Спартак” участва в турнира за КНК и става първият български отбор за КНК и втори (след ЦСКА), представял България в европейските клубни турнири.

През 1969 г. “Спартак” се обединява с “Локомотив”, под името “ЖСК-Спартак”.

През 1983 г. “ЖСК-Спартак” е финалист за националната купа. На полуфинала варненци отстраняват “Левски” София с 1:0 на неутрален терен в Казанлък. Същата година “ЖСК-Спартак” достига до осминафинал в турнира за КНК. В първия кръг, варненци отстраняват турския “Мерсин”, след 0:0 като гост и победа с 1:0 във Варна. На осминафинала “ЖСК-Спартак” се изправя срещу английския гранд “Манчестър Юнайтед” и се представя достойно.

През 1984 г. “ЖСК-Спартак” се класира на трето място в първенството след “Левски” София и ЦСКА. БФС обаче безпрецедентно отнема бронзовите медали, точно преди официалното награждаване на отбора, на националния стадион “Васил Левски”, защото участва в предварително организирана подмолна машинация в полза на “Сливен”. След като приключва първенството, при много съмнителни обстоятелства, БФС присъжда служебна победа и 2 точки на “Сливен”, който по този начин измества варненци от третото място. 16 години по-късно, “ЖСК-Спартак” получава възмездие, когато БФС справедливо възстановява третото място и връчва бронзовите медали.

През 1985 г. футболът се отделя от другите спортове на дружество “ЖСК-Спартак” и се обособява Футболен клуб “Спартак”.

Добави коментар

Вашият и-мейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *.

Приемам Privacy Policy