„Спартак“ и „Черно море“ излязоха със съвместна пресконференция преди Варненското дерби, което е в събота (22.10.2022г.) от 15:15ч. на стадион „Спартак“. В срещата участваха старши треньорите на двата отбора, Тодор Киселичков и Илиан Илиев.

И двамата наставници застанаха зад апела за феърплей, както на терена, така и извън него, както и обективно съдийство, присъщо за дерби. 

„Аз лично се радвам, че имам възможност да взема участие в това дерби. Като футболист съм участвал в бургаското и знам какъв очакван мач е, какъв заряд носи“, каза Тодор Киселичков. Според наставника на „соколите“ очакванията са да стане добър мач за двата отбора, зрелище и естествено, който има повече футболни аргументи, най-вероятно ще победи. За нас е чест и привилегия, очакваме дербито и ще се подготвим максимално добре. Най-вече да победи футболът на самия терен. Нека след мача да имаме честта и силата да се погледнем в очи и да бъдем обнадеждени“, добави наставникът на Спартак, Тодор Киселичков.

Според старши треньорът на „Черно море“, Илиан Илиев, „най-важното е да има феърплей и както каза Тошко (бел.на ред. Тодор Киселичков) да победи футболът. Затова се надявам да има три отбора на ниво и когато предпоставките са такива, нашият отбор, който опитва постоянно да играе добър футбол, естествено да побеждава. Важно е Черно море да излезе, както на всеки един терен и да играе футбол. Естествено искаме да победим“, завърши Илиев.

Двамата треньори са се срещали на терена и като футболисти. Това се е случвало докато все още са били футболисти с екипите на „Левски“ и на „Нефтохимик“. В момента обаче двамата ще се изправят на терена един срещу друг като треньори във Варненското дерби. 

„Различни нюанси в едно дерби няма“, категоричен бе Тодор Киселичков, който макар и да е бил част от дербито на другия морски град, Бургас, във Варненското – не е имал тази чест досега.

„И в Бургас беше изключително интересно и оспорвано. Никога моментното състояние на отборите не е било водещо преди самия мач защото това е един двубой, в който може да се случи абсолютно всичко. Виждам, че има голяма мотивация във всички, ентусиазмът е голям. Казахме, че доста години не е имало такъв мач, но ще се повторя, най-важното е да има феърплей, да има добронамереност, да има футбол. Който е по-добър в мача, той ще победи“, добави треньорът на Спартак (Варна), Тодор Киселичков.

По отношение на съперника, Киселичков коментира, че за него „Черно море“ е един сериозен отбор, „излишно е да правя реклама, както на отбора, така и на треньора им. Доста време основата на Черно море е кажи речи една и съща, г-н Илиан Илиев привлича чужденци, които са на ниво. Играят добър и атакуващ футбол, с бързо движение на топката, пресират. За мен са един изключително грамотен отбор. На базата на всичко това ние ще се опитаме да се подготвим и се надявам да сме добри в игрището и естествено да победим. Това е нашата цел.“, каза още Тодор Киселичков.

От своя страна Илиан Илиев коментира, че началото за Спартак (Варна) и сегашното ниво на отбора имат огромна разлика. „Видя се в няколко мача, че имаха малшанс, че бяха малко ощетени и имаше ситуации, в които можеха да отмъкнат точки от противника. Както каза и Тошко (бел.на ред. Тодор Киселичков), мачовете са много коварни, особено както ние излизаме от водеща позиция, в тази ситуация може да сме губещи. Това, което „Спартак“ показа в последните мачове е, че са доста по-организирани в защита, насищат последната третина и правят бързи контраатаки. Трябва да сме подготвени. Това си говорим и с футболистите, че трябва да сме спокойни, въпреки еуфорията. Мач от 90-сет минути не се играе само с желание и с еуфория, играе се с футбол“, добави наставникът на „Черно море“ Илиан Илиев.

Треньорите на Спартак и на Черно море изразиха и надежда за обективното съдийството в предстоящия двубой.

„Надявам се съдията да е на нивото на мача. Да пуска по-свободна игра, да усеща симулации и провокации, тъй като ако е от реферите, които свирят всяко пипане, знаем, че ще стане грозотия. Били сме свидетели и в предишни мачове и в столични дербита, запоне ли се с фаулове, футболът става на второ място. Виждаме, че при нас някакъв друг ВАР е дошъл, но сме участници в това първенство и трябва да приемаме нещата такива, каквито са“, заключи по отношение на съдийството Илиев. 

„Спартак (Варна) се чувства ощетен в редица мачове заради съдийство и ВАР“, но желанието на Тодор Киселичков отново е „феърплеът да възтържествува най-накрая в родния ни футбол“. Наставникът на „соколите“ отново посочи, че главните герои трябва да бъдат футболистите и треньорите, както и публиката като 12-ия играч за дадения отбор. 

Апелът на Тодор Киселичков и Илиан Илиев към феновете на двата отбора бе:

„Нека на терена властва футболът, на трибуните – мира и подкрепата към отбора. Те са нашия 12-и играч и във всеки един мач го доказват!“

Добави коментар

Вашият и-мейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *.

Приемам Privacy Policy